tirsdag 3. februar 2009

Musikk

Til denne oppgaven valgte jeg sangen "Venn" som er blitt sunget av mange forskjellige artister. Jeg valgte denne sangen fordi jeg husket at jeg hadde hørt den på radio for ikke så veldig lenge siden og fordi den har en tekst som jeg tror jeg kan si noe fornuftig om.

Teksten handler om en som er nedfor og trist. En som har en dårlig dag og føler seg forlatt. Deretter kommer det en som sier at han kan være en venn. De kan være venner og forhåpentligvis vil ting bli bedre. Teksten kan gi et uttrykk for det at det er viktig å bry seg om andre og at det er viktig å se lengere enn seg selv. Den sier også at selv om ingenting kan gjøre alt godt igjen, så kan man hvertfall prøve å være en venn.

Du trenger ikke å ha noen forutsetninger for å skjønne denne teksten, men det er mange metaforer i teksten som man burde skjønne for at teksten skal gi mening. Som for eksempel at "dagen går i stykker", at "håpet trenger krykker" og "troen er blitt sliten ". Gjennom hele sangen blir det også brukt enderim, alle små-versene har linjer som rimer ABAB, og gjentagelser som virkemidler.

Det ingen markante endringer i musikken etter teksten, men fordi versene bare fremføres av en person mens refrenget, den 'glade' delen, fremføres av et helt kor av artister blir dette spesielt fremhevet. Slik er refrenget:

"Jeg kan være en venn
Jeg ser at du faller
Jeg ser at du faller
Du vil reise deg igjen
Jeg kan være en venn
Jeg ser at du faller
Jeg ser at du faller
Du vil reise deg igjen
Og jeg – jeg kan være en venn"


Hvis du vil se musikkvideoen kan du gå her:

Bilde fra: FlickrCC

1 kommentar:

Henrik sa...

Flott analyse av sangen. Den går stadig vekk på radion, så det skulle jo bare mangle at den endte opp i en blogg til slutt. ;)

Du har virkelig fått frem hva sangen handler om.