mandag 15. desember 2008

Snømannen - Jo Nesbø

Jeg vil anbefale boken Snømannen av Jo Nesbø. Det er en virkelig spennende bok som er vanskelig å legge fra seg. Og hva passer vel bedre enn å lese om snømenn nå som det nærmer seg jul?

Snømannen er den syvende kriminalromanen om Harry Hole skrevet av Jo Nesbø. Boken er en krimbok som kan virke skummel til tider. Vi får først høre en slags kryptisk historie fra et barns synsvinkel som oppdager at moren er utro, skjønt ingen navn blir nevnt. Senere viser det seg at dette er grunnen til at ”Snømannen” dreper. Handlingen er hovedsaklig lagt til Oslo.

Boka foregår på høsten i 2004, og amerikanerne skal snart velge George W. Bush som president da den første snøen faller i Oslo. Samtidig mottar Harry et anonymt og uforståelig brev fra ”Snømannen”. Snart ser Harry en sammenheng mellom drap av gifte kvinner i det den første snøen faller, og Harry og hans nye kollega Katrine Bratt, må etterforske flere grufulle drap, som alle har en snømann involvert. I boka følger vi også privatlivet til Harry, hans ekskjæreste Rakel og sønnen hennes Oleg. Disse spiller etter hvert en stadig større rolle i saken. Etterforskerens mål om å holde seg tørrlagt blir også satt på prøve ettersom saken utvikler seg, og viser seg å være vanskeligere enn han først trodde.

Boken er ikke så vanskelig å lese og kan derfor anbefales for de som kanskje ikke leser så mye ellers. Advarsel: den er vanskelig å legge fra seg når man har startet å lese den.

God jul!

Bildet er hentet fra flickrCC

tirsdag 9. desember 2008

Jungelblogg


Mowgli sammen med apene.

Jeg synes at Asfaltjungelen er en morsom og god tolkning av Rudyard Kiplings Jungelboken. Der Mowgli før levde blant ulvene i jungelen, lever han nå sammen en ulveflokk i storbyen. Rent bortsett fra dette møter vi alle de kjente figurene, Ka, Baghera, Shere Khan og Baloo.

Jeg ble først litt skuffet over at dyrene fortsatt var i motsetning til forskjellige typer mennesker slik jeg hadde ventet at de skulle være. Det viste seg derimot de på en veldig god måte hadde fått med begge deler. Apene var nemlig ikke bare aper, de var veldig overlegne og hadde fedre med mye penger, vel, bananer i dette tilfellet. Jeg synes at apene var de mest morsomme karakterene vi møtte i hele stykket. Det kommer nok av at de var veldig like de 'sossene' vi kjenner.

Det var mye god dans i stykket. Det virket som om dansen også tilførte litt 'action' og gjord alt litt mer spennende, som for eksempel da Mowgli slåss mot Shere Khan.

Stykket var satt opp av Det norske Teater og hvis du vil vite mer om stykket kan du gå på hjemmesiden deres her: Det Norske Teater

(Bildet er hentet fra Det Norske Teater sin hjemmeside, Det Norske Teater

tirsdag 4. november 2008

Mikronoveller

Jeg synes mikronoveller er veldig fine. De er korte, konsise og kjeder ikke i leseren med unødvendige detaljer. Det krever litt å skrive en mikronovelle, men jeg mener at dette er en god ting da det ikke skal være lett å skrive en god novelle, langt mindre en mikronovelle. For å lese mer om mikronoveller, kan du gå her.

"Lang borte, varmt. Hjemme igjen, herlig!"

Bilde hentet fra http://flickrcc.bluemountains.net

onsdag 22. oktober 2008

Ungdom i Bangladesh

Ungdomstiden i Bangladesh er veldig annerledes enn ungdomstiden i Norge. I Norge får barn lov til å være barn, mens de i Bangladesh er oppfordret til å "bli voksne" så fort som mulig.

Når norske gutter drar på skole, vil gutter fra Bangladesh dra på jobb. Deres mål for dagen er å tjene så mye som
 mulig slik at famlien kan få mat på bordet. Klarer de ikke dette, må de gå til sengs sultne. Norske jenter er som regel, nesten uten unntak, opptatt av sminke og mote. For jenter fra Bangladesh er disse uttrykkene praktisk talt ukjente. Kanskje får de en ny sari en gang i året.

Om norske barn er uskikkelige, får de kanskje ikke se på TV etter middag. De fra Bangladesh vil kanskje oppleve å ikke
 få middag eller de må sove på gulvet. Om jenter ikke er flinke til å gjøre husarbeid, lage mat, vaske og passe søsken, vil de bli utstøtt og uønsket av familien.

Utdanning er viktig for å lære mennensker om deres rettigheter, og for at de skal kunne leve et selvstendig liv. De uten utdanning er som oftest henvist til jobber som andre i samfunnet ikke vil ha, og tjener derfor sjelden noe særlig mer enn minstelønn. Uten noen som helst utdanning vil man derfor være nødt til å leve på andre resten av livet.

Å delta på OD-dagen vil gi meg god samvittighet, da jeg vet at jeg har gjort noe for å hjelpe de som er dårligere stilt enn meg. Jeg vet at jeg har gitt en liten del av det jeg har til noen som det vil bety mye for.

Bilde hentet fra http://flickrcc.bluemountain.net

tirsdag 14. oktober 2008

Nynorsk

Oppgave: Skriv om nynorsk.

Min nynorsk er "sånn passe". Jeg føler at jeg får til å bygge opp setninger og bøye verb riktig. For meg er det at det er så liten forskjell mellom bokmål og nynorsk, mitt største problem. Det er så vanskelig å huske hvilke ord man kan bruke i begge deler, og hvilke som er helt særegne for enten nynorsk eller bokmål.

Får forbedre meg i nynorsk, vil jeg prøve å lære meg de viktigste ordene som er forskjellige mellom bokmål og nynorsk. Dette gjelder spesielt i tilfeller der det er lov til å bruke begge deler (klammeformer), men bare en av de gir et godt nynorsk.

For min del, spår jeg at nynorsk, litt etter litt, vil forsvinne. Bare i dag er den nynorsken vi lærer på skolen, veldig mye mer lik enn den de lærte for 10-20 år siden. Ikke har nynorsken noen viktig rolle i det norske samfunnet heller, men det er en annen debatt.

Bilde hentet fra http://flickrcc.bluemountains.net/

lørdag 11. oktober 2008

Norskfaget


Oppgave: skriv om norskfaget og ditt forhold til dette.

Norskfaget slik jeg har opplevd det på grunnskolen har vært kjedelig. Det har bestått av terping på grammatikk (repetert en rekke ganger hvert år) og lesing av mange uinteressante tekster skrevet av folk fra lenge før min tid. En umotivert lærer har også gjort sitt for å gjøre faget heller uinteressant for meg.

Bilde hentet fra www.flickr.com/photos/28328732@N00/430930440
Min svakeste side innen norskfaget må nok være å skrive skjønnlitterære tekster. Spesielt om emnet er kjedelig/ukjent og fantasien er på bunn/borte/ikke-eksisterende.
Jeg har som oftest endt opp med å skrive to-tre ord over minimum der andre har skrevet det mangedobbelte. Sakprosa er hakket bedre da jeg har fakta å holde meg til og har mulighet til å diskutere forskjellige synspunkter. Men jeg har også tendenser til å uttrykke meg med alt for lange setninger (gjerne en 4-5 linjer per setning).

Norskfaget på videregående håper jeg at vil være annerledes enn det jeg har opplevd så langt. Hvordan sier du? "Ikke vet jeg," er svaret mitt. Forhåpentligvis har læreren vår, som faktisk er utdannet til dette, noen gode forslag. Dette vil tiden vise.

Jeg tror blogging vil bli noe vanskelig, da det som oftest består av å uttrykke sine egne meninger om ting. Det er nemlig ikke alltid du har en spesiell mening om det du er bedt om å uttrykke deg om. Ellers tror jeg det vil bli en forandring til det bedre å kunne skrive korte tekster i dette formatet. Det vil også bli fint å kunne lese hva andre mener om de samme temaene.

Bildet er hentet fra flickrcc.bluemountain.net.